Avondje chique

Met de kerst trekt iedereen zijn mooiste kleren uit de kast. Voor de mannen is dit bijvoorbeeld een pak of een mooi overhemd en voor de vrouwen jurkjes met mooie sieraden. Maar soms wordt er nog meer van je gevraag dan dit. Bijvoorbeeld als je naar een gala gaat, of als je bent uitgenodigd voor een bruiloft of chique avond van een zakenrelatie. Om je hierbij te helpen en ervoor te zorgen dat niemand over of underdressed is, staat er vaak een dress code op de uitnodiging. Heel handig om ervoor te zorgen dat je goed gekleed aankomt, maar wat zijn die verschillende dress codes eigenlijk?

White tie

Waarschijnlijk zal je niet al te vaak een uitnodiging krijgen met de dress code ‘white tie’. Deze dress code wordt namelijk vooral gebruikt voor zeer formele bijeenkomsten. Dit kan een heel speciaal diner zijn, een gala of bijvoorbeeld een ontmoeting met zeer bijzondere mensen. Voor de mannen geldt hierbij dat ze een rokkostuum aan moeten met daaronder zwarte lakschoenen. De vrouwen worden in lange galajurken verwacht. De jurk moet hierbij altijd donkerder zijn dan de schoenen. Dit kan eventueel aangevuld worden met lange handschoenen, maar is niet nodig. Een decolleté en juwelen zijn toegestaan, zolang het elegant blijft. Het belangrijkste is namelijk is dat je er netjes en verzorgd uit ziet. Voor zowel mannen als vrouwen is het dragen van een horloge niet toegestaan. Tijd is namelijk niet belangrijk bij deze evenementen.

Black tie

De dresscode ‘black tie’ is de informelere variant van white tie. Je zal daarom ook vaker gevraagd worden om black tie te komen. Deze dress code kan je bijvoorbeeld voorbij zien komen bij feestjes, bruiloften of een minder formeel diner. De mannen worden hierbij in zwarte smokings verwacht inclusief een zwart strikje. Ook hierbij wordt er van de heren gevraagd om zwarte lakschoenen te dragen. Voor de vrouwen is de dresscode een lange avondjurk of een chique cocktailjurk. Kies je voor een cocktailjurk? Doe hier dan wel een panty onder, dat staat een stuk netter. Ook zijn horloges weer voor zowel mannen als vrouwen not done.

Cocktail

De cocktailjurk wordt niet alleen soms gedragen bij black tie, het is een vereiste voor de dresscode cocktail. Deze dresscode komt veel voor bij bruiloften, feestjes of cocktailparty’s. Het is een informele dresscode, maar je wordt wel chique verwacht. Bij een cocktail dresscode ben je niet verplicht een panty te dragen, dit mag natuurlijk wel als het wat kouder is. Voor de heren is deze dresscode niet zo duidelijk en hangt de outfit van de gelegenheid af.

Geef een reactie