Wanneer je enorm van het gamen bent, dan weet je het wel. Je internet moet ontzettend snel zijn. Bufferen midden in een schietspel is gewoon waardeloos, want alle oponthoud kan ervoor zorgen dat je verliest en dat je je team in de steek laat. Ook wanneer je graag dingen up- en downloadt is het fijn als je internet een supersnelheid heeft. Je hebt geen zin en tijd om halve dagen te wachten op filmpjes. En wat denk je ervan als je kinderen of kleinkinderen in het buitenland wonen? Via internet videobellen is dan hartstikke leuk, maar niet als je beeld telkens bevriest. Glasvezel internet is dan dé oplossing. En dat is niet voor niets. Dit is, tot nu toe, de meest snelle én meest betrouwbare vorm van internet.
Glasvezel internet is ontzettend betrouwbaar
En dat komt alleen al door het product. Glasvezel internet is echt gemaakt van glas. Glas dat dusdanig wordt "gesponnen" dat je hele dunne vezels krijgt. Deze vezels zijn uitermate geschikt voor het doorsturen van informatie. Denk dan aan beeld en geluid zoals in telefoongesprekken en televisiesignalen. Maar dus ook voor het internet. De signalen werken met een soort laserstralen die een vorm van morsecode (maar dan súpersnel) gebruiken om informatie van de ene naar de andere kant te krijgen. Glasvezel is niet geschikt voor het doorvoeren van bijvoorbeeld elektriciteit.
Maar waarom is het dan zo betrouwbaar?
Simpel. Er zijn geen metalen componenten die storingen kunnen opwekken. Glasvezel is gemaakt van glas en zal dus geen last hebben van magnetische of andere storingen. Ook is een glasvezelkabel zo goed als onbreekbaar. Je kunt deze, tot op zekere hoogte, prima buigen en dus naar de plaats van bestemming brengen. Om aan te geven hoe betrouwbaar zo'n kabel is: bij normaal, verstandig gebruik, kan een glasvezelkabel wel 40 jaar meegaan! Dat is vele malen langer dan een gewone kabel. Je hebt bij glasvezel internet ook niet te maken met corrosie of degradatie.
Oké, doe mij maar glasvezel dan
Ja, nou, glasvezel internet is helaas nog niet in het hele land beschikbaar. Dat komt omdat het nogal kostbaar is om het aan te leggen. Je kunt natuurlijk een verzoek indienen, en je kunt online kijken of het toevallig al bij jou in de buurt beschikbaar is. Is dat (nog) niet het geval? Dan zijn er gelukkig voldoende alternatieven te vinden. Oké, misschien iets minder snel, maar ook 200 Mbps is helemaal niet slecht. Ondertussen blijf je natuurlijk goed de websites in de gaten houden.