Voetklachten? Waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe schoenen

Geen schoen is hetzelfde. Als je nieuwe schoenen koopt, is het belangrijk dat je goed op een aantal dingen let. Het komt helaas nog wel eens voor dat je een te haastige beslissing hebt gemaakt en thuis komt met schoenen die helemaal niet lekker blijken te zitten. Zeker als je iemand bent die snel last krijgt van de voeten tijdens het lopen of een voetafwijking hebt, is het essentieel dat je kiest voor de juiste schoen. Waar moet je allemaal op letten?

Voetklachten? Kies voor orthopedische schoenen of voetbedden

Krijg jij snel last van je voeten tijdens het lopen? Dan heb je waarschijnlijk orthopedische schoenen of goede therapeutische zolen nodig. Een misverstand waar veel mensen van uit gaan is dat orthopedische schoenen niet de meest flatteuze schoenen zijn. Dit is tegenwoordig echter niet meer zo. Er zijn veel merken bijgekomen die zich richten op goede, orthopedische schoenen die er ook nog eens modieus en mooi uit zien. Mocht je dus echt problematisch veel last krijgen van je voeten in gewone schoenen, kijk dan zeker naar de ruime keuze aan orthopedische schoenen die verkrijgbaar is. Wil je je niet beperkt voelen en ook kunnen kiezen uit schoenen van populaire mainstream merken? Kijk dan of je de zolen uit de schoenen kunt halen en vervangen voor goede orthopedische voetbedden of zolen.

Geen voelbare naden en een verstevigde hak

Let bij het passen van nieuwe schoenen goed op of je scherpe stiksels of naden voelt. Dit kan bij langdurig dragen erg veel pijn doen. Ook is het belangrijk dat de hak verstevigt is, niet smaller is dan de schoen zelf en een verhoging van 2 à 3 cm heeft. Dit zorgt voor steun en houdt je kuiten ontspannen. De versteviging in de hak zorgt ervoor dat je enkels niet zwikken tijdens het lopen.

Koop geen nieuwe schoenen in de ochtend!

Als je nieuwe schoenen past, zorg er dan voor dat je sokken aan hebt die je normaal gesproken draagt. Zo voorkom je dat je schoenen koopt die te ruim of te krap zitten. Wat ook een gouden tip is waar niet veel mensen op de hoogte van zijn, is dat je nieuwe schoenen niet in de ochtend aan probeert. 's Ochtends zijn je voeten namelijk wat kleiner dan de rest van de dag. Dit komt omdat je voeten gedurende dag altijd een klein beetje opzwellen. Dit kan nog al eens voor de nodige verwarring zorgen als je in de ochtend schoenen hebt gekocht die toen perfect zaten, en later op de dag ineens te krap zitten.

De lengte

De lengte van de schoen is ontzettend belangrijk. Je tenen moeten namelijk vrij kunnen bewegen en er moet voldoende ruimte bij de bal van de voet en de tenen zijn. Als de schoen niet lang genoeg is komen je tenen en nagels in de knel, wat voor flinke pijnklachten kan zorgen. Een richtlijn om aan te houden is dat er iets van 7 mm ruimte tussen het uiteinde van je grote teen en de neus van de schoen zit. Wil je absoluut zeker zijn dat je schoenen de juiste lengte hebben? Dan is het raadzaam om je voeten van tevoren op te meten met een meetlint.

Geef een reactie